Printer Friendly Version Izbori za narodne poslanike Narodne Skupštine, 26. aprila 2020. godine @ 5 March 2020 10:22 AM

Obaveštavamo da su izbori za narodne poslanike Narodne skupštine raspisani za 26. april 2020.godine.

Ovim povodom, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) izdalo je Obaveštenje za birače koji imaju boravištve u inostranstvu u ostvarivanju biračkog prava na izborima za narodne poslanike Narodne skupštine RS. Obaveštenje se može preuzeti na sledećem linku: 

http://mduls.gov.rs/obavestenja/obavestenje-za-birace-sa-boravistem-u-inostranstvu-o-ostvarivanju-birackog-prava-na-izborima-za-narodne-poslnike-narodne-skupstine/

Državljani RS sa biračkim pravom mogu podneti zahtev za glasanje u inostranstvu preko Ambasade počev od četvrtka, 5. marta, a najkasnije pet dana pre zaključenja jedinstvenog biračkog spiska (JBS), odnosno od ponoći 4. aprila 2020. godine (lokalno vreme u Srbiji). 

Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti elektronskim putem, unošenjem podataka o jedinstvenom matičnom broju građana na zvaničnoj internet stranici MDULS - https://upit.birackispisak.gov.rs/

Lice koje je državljanin RS i ima prebivalište u RS, a nije upisano u jedinstveni birački spisak, neophodno je da najpre podnese zahtev za upis u jedinstveni birački spisak. Nakon što zahtev bude rešen, odnosno nadležni organ donese rešenje o upisu u JBS, može se procesuirati zahtev za glasanje u inostranstvu. 

Zahtev za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu možete preuzeti ovde: 

http://www.lisbon.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Zahtev-za-glasanje-u-inostranstvu1.doc

Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak možete preuzeti ovde: 

http://www.lisbon.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Zahtev-za-upis-u-JBS.doc

Zahtev/i se može podneti putem emaila ili lično u Ambasadi Republike Srbije u Lisabonu. Zahtev za upis treba da sadrži sledeće podatke:

- Ime i prezime, ime jednog roditelja

- Jedinstveni matični broj građana (JMBG)

- Opštinu, grad i adresu prebivališta u Srbiji (opštinu na kojoj se nalazi biračko mesto u Srbiji)

- Opštinu, grad i adresu boravišta u Portugaliji, prema kojoj će lice glasati na izborima

- Potpis podnosioca zahteva

- Potrebno je, takodje, obavezno priložiti skenirani važeći dokument RS (lična karta ili pasoš).

Ambasada zahtev prosleđuje jedinici lokalne samouprave (opštini) u Srbiji i po dobijanju rešenja o upisu podataka da će lice glasati prema boravištu u inostranstvu, obaveštava lice da može pristupiti glasanju na parlamentarnim izborima 26. aprila 2020. godine u Ambasadi Republike Srbije u Lisabonu.

Za sve dodatne informacije možete kontaktirati Ambasadu Republike Srbije u Lisabonu.

***