Printer Friendly Version Proslava Dana državnosti Republike Srbije @ 12 February 2021 02:52 PM

ГОВОР
АМБАСАДОРA РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ЛИСАБОНУ ОЛИВЕРА АНТИЋА

ПОВОДОМ ДАНА ДРЖАВНОСТИ СРБИЈЕ,
15. ФЕБРУАРА 2021. ГОДИНЕ

 

Драги представници државних органа Португалије,
Чланови дипломатског кора акредитовани у Португалији,


Екселенције,
Даме и господо,
Драги пријатељи:


Пре свега, желео бих да вам се захвалим на вашем данашњем присуству овде, иако не физичком, када обележавамо Дан државности Републике Србије.


Србија је веома стара држава. Пре око 800 година, постала је краљевина када је Стефан Немања, први суверен после многих великих принчева, крунисан за краља 1217. године. Папа Хонорије III је послао свог легата са круном за поклон Стефану. Неколико година касније, његов брат Свети Сава, први архиепископ српски, поново га је крунисао (по православном протоколу).


Тако је Стефан Првовенчани папском булом проглашен за краља, као што је 38 година раније, 1179. године, то био Д. Афонсо Енрикеш, од стране папе Александра III (занимљивости ради, овај папа је положио камен темељац за цркву Нотр Дам у Паризу).


Недавно, 27. јануара, председник Александар Вучић је у Београду открио величанствени споменик оцу Стефана Првовенчаног, који се такође зове Стефан Немања, Велики жупан Србије, кога је Српска православна црква канонизовала као Светог Симеона, Мироточивог, одлучног владара, који је приказан како у десној руци држи мач, а у левој Хиландарску повељу.


Први устав Краљевине Србије и највиши законик Српске Православне Цркве, Номоканон Светога Саве, завршен 1219. године (године када је наша Црква стекла независност од Васељенске патријаршије), био је прихваћен у Бугарској, Румунији и Русији, као извор права. Штампан је и примењиван у Русији, већ од 17. века.
Номоканон се сматрао божанским законом и примењивао се заједно са чувеним Закоником цара Душана, у 14. веку, када је Србија постала Царство. Душанов законик предвиђао је, 400 година пре Монтескјеа, поделу власти, чинећи јединствени случај у средњем веку, будући да судска власт није била у рукама владара.


Али, наш Дан државности обележава успомену на СРЕТЕЊСКИ устав из 1835. године, усвојен између 14. и 15. фебруара у Народној скупштини, који је остао на снази само две недеље и који је, с обзиром на чињеницу да је био сувише модеран и либералан, имао противнике у три најутицајније силе на Балкану у то време – Османском, Руском и Аустроугарском царству. СРЕТЕЊСКИ устав био је први српски устав после османских ратова и донео је слободу, и то не само Србима.


Данас срдачно поздрављам веома добре билатералне односе између Србије и Португалије, који ове године прослављају 139. годишњицу. Краљевина Србија успоставила је односе са Краљевином Португалијом и Алгарвешима када је у Европи било укупно 11 држава. Доказ добрих односа била је председничка државна посета, званична посета Португалији српског министра спољних послова и незванична посета премијера последњих година.


Живела Србија!

Живела Португалија!

 

Химна Р. Србије