Printer Friendly Version Prestižna nagrada za mladog Srbina @ 9 June 2021 10:39 PM

Jornal de Noticias, 05.06.2021.

ANDREJ SAVIĆ, Granža, Porto, Portugalija,  
 „Treba mi više sati vežbe za klavirom“

 



Andrej Savić, ide u 9. razred,  je zaljubljenik u klavir, kojem posvećuje gotovo sve svoje slobodno vreme. U stvari, mladi Srbin je voleo da provodi više sati pod dirkama klavira, vežbajući sve više i više. Ali otprilike dva sata dnevno koje gubi na putovanju vozom između svog prebivališta, u Granji, u Gaji, koja je već blizu Espinha, i Porta, oduzimaju mu vreme. „Voz oduzima mnogo sati slobodnog vremena i učenja, ali na Konzervatorijumu imam bolje uslove“, uverava on, u poređenju sa drugim školama bliže kući. "Budim se u 6.30 ujutro, a u 7.15 hvatam voz od Granje do Porta. Tada dolazim metroom", opisuje mladić koji je u Portugal stigao pre dve i po godine i još uvek morao da savlada još jednu prepreku, portugalski jezik. "To je druga zemlja, drugi život i drugi ljudi. Trudio sam se malo više, naučio jezik i integrisao se u zajednicu."

Učitelj klavira, Dina Resende, podseća da je „u početku držao lekcije iz engleskog jezika“. Ali, kako je „muzički jezik univerzalan“ i koji student najbolje savlada, pokazalo se da je „veoma lak“.
Andrej ima 15 godina i doneo je odluku. Biti solista na klaviru ". Posvećuje se, dušom i telom, instrumentu.„ Moram da dam klaviru mnogo sati ", kaže, podsećajući da je počeo da svira u dobi od osam godina, na„ prirodan„ način, jer potiče„ iz kuće muzičara “.

 

Andrej Savić i ambasador Republike Srbije u Portugaliji Oliver Antić