Printer Friendly Version Selaković: Srbija želi da jača veze sa Kabo Verdeom, 24.11.2021. @ 24 November 2021 02:01 PM

 

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković razgovarao je danas telefonom sa Ruijem Albertom de Figueredo Suarešom, ministrom spoljnih poslova, saradnje i regionalnih integracija Republike Kabo Verde.

Selaković je ocenio da su bilateralni odnosi dobri i prijateljski i poručio da je Srbija opredeljena za jačanje ukupnih veza sa tom zemljom.

Ministar je izrazio zadovoljstvo što naše odnose krasi međusobno razumevanje i poverenje, konstatujući da je neophodno intenzivirati politički dijalog kroz razmenu poseta na visokom nivou. Dodao je i da je Srbija spremna za zaključivanje više bilateralnih sporazuma koji bi umnogome olakšali saradnju.

Šef srpske diplomatije posebno je zahvalio na principijelnom stavu Kabo Verdea u vezi sa nepriznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti takozvanog „Kosova“, izrazivši očekivanje da se taj stav neće menjati, kao i da ćemo nastaviti da se podržavamo i pomažemo u skladu sa nacionalnim prioritetima.

Prema rečima ministra Selakovića, potrebno je raditi na unapređenju ekonomske saradnje, i Srbija želi da čuje konkretne potrebe i prioritete Kabo Verdea, i spremna je da podeli naša znanja i iskustva u oblastima kao što su zdravstvo, poljoprivreda i IT.

Selaković je izdvojio potencijale saradnje u oblasti obrazovanja, naglasivši da smo povećali broj stipendija u okviru programa „Svet u Srbiji“ i da želimo da pružimo mogućnost većem broju studenata iz prijateljskih zemalja da se obrazuju u našoj zemlji.

Ministri su razgovarali o borbi protiv virusa korona, a Selaković je poručio da je Srbija spremna da, u skladu sa svojim mogućnostima, donira određenu količinu vakcina.

***