Printer Friendly Version REPUBLIČKI REFERENDUM RADI POTVRDJIVANJA AKTA O PROMENI USTAVA SRBIJE - OBAVEŠTENjE ZA BIRAČE KOJI IMAJU BORAVIŠTE U INOSTRANSTVU @ 2 December 2021 01:29 PM

Obaveštavamo da je predsednik Narodne skupštine R. Srbije Ivica Dačić potpisao odluku o raspisivanju republičkog referenduma radi potvrdjivanja Akta o promeni Ustava R. Srbije i da je referendum zakazan za 16. januar 2022. godine. 

S tim u vezi, na osnovu člana 16. stav 2. i člana 24. stav 3. Zakona o jedinstvenom biračkom spisku („Službeni glasnik RS“, br. 104/09 i 99/11) i tačke 8. Uputstva za sprovođenje Zakona o jedinstvenom biračkom spisku („Službeni glasnik RS“, br. 15/12, 88/18, 67/20, 40/21 i 90/21), Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) je izdalo Obaveštenje za birače koji imaju boravište u inostranstvu o ostvarivanju biračkog prava na republičkom referendumu.

Obaveštenje možete pronaći na sledećem linku: http://mduls.gov.rs/obavestenja/obavestenje-za-birace-koji-imaju-boraviste-u-inostranstvu-o-ostvarivanju-birackog-prava-na-republickom-referendumu/?script=lat . 

Državljani R. Srbije sa biračkim pravom mogu podneti zahtev preko Ambasade RS u Lisabonu da se u jedinstveni birački spisak (JBS) upiše podatak da će na predstojećem republičkom referendumu glasati u inostranstvu, najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska, odnosno do ponoći 25. decembra 2021. godine (lokalno vreme u R. Srbiji). 

Državljani R. Srbije koji nisu upisani u JBS, neophodno je da najpre podnesu zahtev za upis u JBS i da isti bude procesiran kroz aplikaciju jedinstvenog biračkog sistema. Nakon što zahtev bude rešen, odnosno nakon što nadležni organ donese rešenje o upisu u JBS, može se primiti zahtev za glasanje u inostranstvu. 

Preko javnog portala MDULS može se proveriti da li je lice upisano u jedinstveni birački spisak i to putem linka:  https://upit.birackispisak.gov.rs/  .

Uslov za otvaranje biračkog mesta u inostranstvu je da se prijavi najmanje 100 birača. Ukoliko se ovaj uslov ispuni, naši državljani će biti naknadno obavešteni o vremenu i mestu glasanja.

Molimo da se za podnošenje zahteva za glasanje u inostranstvu, kao i za sve dodatne informacije obratite nasoj Ambasadi. 

***