Printer Friendly Version Selaković: Pojačati diplomatsko i ekonomsko prisustvo Srbije u zemljama centralne Afrike, 14. februar 2022 @ 14 February 2022 02:50 PM

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković, šestodnevnu posetu zemljama centralne Afrike zaključio je posetom Kamerunu, gde je razgovarao sa predsednikom Vlade, ministrom spoljnih poslova, kao i sa ministrima odbrane, poljoprivrede i telekomunikacija.

„Dočekani smo kao veliki prijatelji, i imao sam priliku da se treći put u pet meseci sretnem s ministrom inostranih poslova Kameruna“, kazao je Selaković posebno izdvojivši podatak da punih 38 godina nije realizovana poseta ministra spoljnih poslova naše zemlje.

Selaković je istakao da je na svim sastancima iskazana spremnost za jačanje političkog dijaloga, ali i saradnje u oblastima poljoprivrede, odbrane, telekomunikacija i savremenih tehnologija.

Takođe, preneo je da je sa premijerom Kameruna razgovarao o neophodnosti zaključivanja sporazuma koji će definisati pravni osnov saradnje dve države, ali i da su svi sagovornici spremi da što pre posete Srbiju i nastave komunikaciju s kolegama ministrima o konkretnim vidovima saradnje.

Ministar je rekao da je za Srbiju od posebne važnosti podrška Kameruna u zaštiti našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta, i zahvalio na aktivnoj podršci koju nam ova prijateljska zemlja pruža u svim međunarodnim forumima.

Sumirajući posete Ekvatorijalnoj Gvineji, Gabonu, Sao Tome i Prinsipeu i Kamerunu, ministar je rekao da sve ove države imaju ogroman potencijal za saradnju, a da je naš zadatak da pojačamo diplomatsko i ekonomsko prisustvo u ovom delu sveta.

„U četiri države videli smo se sa dva predsednika i dva premijera, ministrima spoljnih poslova, poljoprivrede i odbrane“, istakao je Selaković, dodavši da su svi sagovornici iskazali oduševljenje ostvarenim napretkom Srbije i uputili najiskrenije pozdrave predsedniku Aleksandru Vučiću.

Izvor/Foto: www.mfa.gov.rs. 

***