Printer Friendly Version Poseta pomoćnika ministra spoljnih poslova za bilateralnu saradnju Vladimira Marića Kabo Verde, 13. i 14. septembra 2022. godine @ 23 September 2022 03:14 PM

 

Pomoćnik ministra spoljnih poslova za bilateralnu saradnju Vladimir Marić boravio je u Republici Kabo Verde 13. i 14. septembra radi održavanja političkih konsultacija između ministarstava spoljnih poslova dve zemlje. 

Tom prilikom upriličen je kurtoazni sastanak sa ministrom inostranih poslova Republike Kabo Verde Rui Albertom d Figeredom Suarešom, kojem je uručio pismo ministra spoljnih poslova Republike Srbije Nikole Selakovića i preneo poziv da poseti Republiku Srbiju u što skorijem periodu.

Ambasador Marić je zahvalio ministru Figeredu Suarešu na podršci koju Kabo Verde pruža Srbiji po pitanju Kosova i Metohije i poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše zemlje.

Sa kaboverdanske strane političke konsultacije je vodila državna sekretarka Ministarstva inostranih poslova Mirjan Vieira, kojoj je uručen nacrt Memoranduma o saradnji u oblasti poljoprivrede.

U srdačnom razgovoru zajednički je konstatovano da postoje znatni potencijali za unapređenje bilateralnih odnosa i saradnje u oblastima od zajedničkog interesa, kao što su ekonomija, razmena iskustva u oblasti trgovine i investicija, poljoprivreda, kultura i prosveta.

Sagovornici su razmenili mišljenje o temama od globalnog značaja. Ambasador Marić je sagovornicu  informisao o aktuelnoj situaciji na zapadnom Balkanu, ističući ključnu ulogu Srbije u očuvanju mira i stabilnosti u našem regionu.

Tokom posete Kabo Verdeu, ambasador Marić imao je i susret sa ministrom omladine i sporta Kabo Verdea dr Karlušom Monteiruom sa kojim su detaljno razmotrene mogućnosti saradnje u toj oblasti.

U delegaciji pomoćnika ministra Vladimira Marića, bila je Bojana Didić, otpravnik poslova a.i.

***