Printer Friendly Version E-građanin - registrovanje korisnika portala e-Uprava i izdavanje parametara za aplikaciju Consent ID @ 26 January 2023 01:00 PM

 

U skladu sa protokolima potpisanim između Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva informisanja i telekomunikacija, kao i Ministarstva spoljnih poslova i Kancelarije za IT i eUpravu, Ambasada Republike Srbije u Lisabonu će, od 01. februara 2023. godine, početi sa primenom besplatne usluge registracije korisnika portala eUprave i izdavanja parametara za mobilnu aplikaciju ConsentID, koja će našim građanima u inostranstvu omogućiti veću dostupnost elektronskih usluga na portalu E-uprava - https://euprava.gov.rs/

Aplikacija ConsentID služi da na siguran i pouzdan način potvrdite da ste Vi zahtevali prijavu preko Portala za elektronsku identifikaciju. Prijava preko mobilne aplikacije ConsentID omogućava korišćenje svih elektronskih usluga na Portalu, što nije slučaju ukoliko se prijava vrši putem korisničkog naloga, odnosno putem e-maila i lozinke.

Sa detaljima u vezi sa aplikacijom ConsentID, posebno u vezi sa Uputstvom za instaliranje mobilne aplikacije ConsentID i Uputstvom za prijavu mobilnom aplikacijom ConsentID, možete se upoznati preko sledećeg linka: https://euprava.gov.rs/prijava-eID .

Kako bi ostvarili svoj elektronski identitet (registracija naloga i izdavanje parametara) građani R. Srbije moraju da ispune sledeće preduslove:

1. isključivo lično se pojavljuju u Ambasadi R. Srbije u Lisabonu radi izdavanja parametara za mobilnu aplikaciju ConsentID;
2. poseduju validna biometrijska dokumenta (lična karta ili pasoš) izdata od strane MUP R. Srbije;
3. navršili su 16 godina života;
4. poseduju svoju imejl adresu i
5. telefone sa operativnim sistemom Android ili iOS ili tablet uređaje.

Strani državljani koji poseduju evidencioni broj stranca (EBS) koji izdaje MUP R. Srbije takođe mogu biti korisnici ove usluge. 

Za sve dodatne informacije, molimo da se obratite Ambasadi Republike Srbije u Lisabonu putem maila serviemba@netcabo.pt ili telefonskim putem: 351 21 301 53 11. 

***