Printer Friendly Version Dačić i Kravinjo: Raditi na daljem unapređenju odnosa Srbije i Portugalije, 14. decembar 2022 @ 26 January 2023 02:42 PM

Srbija i Portugalija ove godine obeležavaju 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa što je dobra prilika da se dogovori niz aktivnosti kako bi se radilo na daljem unapređenju odnosa dve zemlje, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić koji se danas sastao ministrom spoljnih poslova Portugalije Žoaom Gomešom Kravinjom.


,,Smatram da je ova poseta veoma bitna i da otvara prostor za intenziviranje naših političkih odnosa", rekao je Dačić novinarima nakon sastanka u Ministarstvu spoljnih poslova u Beogradu.

Naveo je da je Portugalija nama prijateljska zemlja i da nemamo otvorenih, spornih bilateralnih pitanja, te dodao da je zahvalan na podršci koju Portugalija pruža kada je reč o evropskim integracijama naše zemlje.

,,Želimo da intenzitet naših međusobnih poseta bude što veći jer su te posete uvek dobrodošle kao impuls za razvoj naše saradnje. Naša dva ministarstva će sigurno nastaviti veoma kvalitetnu i konkretnu saradnju kroz političke konsultacije koje ćemo držati", rekao je Dačić.

Naveo je da ekonomski odnosi Srbije i Portugalije nisu na nivou na kom bi mogli da budu, ali i dodao da će po prvi put ove godine spoljnotrgovinska razmena dve zemlje biti veća od 100 miliona evra.

,,To je dobar, istorijski možda najznačajniji rezultat, ali je svakako manje u odnosu na ono što možemo bez obzira što smo geografski udaljeni i što imamo možda različite spoljopolitičke prioritete kada je reč o nekim regionima", rekao je Dačić.

Kravinjo je izrazio očekivanje da će njegova poseta Srbiji obeležiti početak intenziviranja odnosa dve zemlje u različitim oblastima.

,,Želeo sam da dođem ove godine naročito zato što obeležavamo 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa", rekao je on i dodao da su Portugalija i Srbija različite, ali da postoji kontinuitet u odnosima naših naroda, te da to treba proslaviti.

Naveo je da ne postoji dovoljan intenzitet u odnosima dve zemlje i saglasio se sa ministrom Dačićem da je dobro što će spoljnotrgovinska razmena prevazići 100 miliona evra, ali da možemo još bolje.

,,Prolazimo kroz različite tranformacije veoma brzo i energetska i digitalna transformacija nude nove prilike za naše kompanije i javne administracije. U Portugalu obe ove oblasti napreduju veoma brzo i vidimo to kao oblasti gde Srbija i Portugalija mogu da sarađuju", rekao je Kravinjo.

Istakao je da Portugalija podržava proces evropskih integracija Srbije i drugih država Zapadnog Balkana.

,,Razumemo sve probleme koji ovde postoje i pružamo podršku dijalogu i mehanizmima koji mogu da se pronađu kako bi se promovisale brže integracije", rekao je Kravinjo.

***