Printer Friendly Version Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija RS dr Jelena Begović posetila Veb samit @ 1 December 2023 01:52 PM

Delegacija Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije, predvođena ministarkom dr Jelenom Begović, učestvovala je na ovogodišnjem Veb samitu u Lisabonu, što je iskoristila i za niz susreta sa portugalskim i svetskim zvaničnicima na marginama skupa. 

Ministarka dr Jelena Begović bila je panelistkinja na ovogodišnjem Veb samitu. Na temu globalnih perspektiva tehnoloških regulativa u svetu govorila je sa državnim sekretarom za digitalnu ekonomiju Kabo Verdea Pedrom Nunjom Alvešom Fernandešom Lopešom i tom je prilikom dala pregled stanja u tehnološkom sektoru u Srbiji, sa akcentom na strateške poteze koje Srbija povlači kako bi olakšala poslovanje. Ovi su potezi omogućili značajan rast izvoza te industrije - ovogodišnja stopa izvoza je 40 odsto, na primer.

Na panelu je ministarka istakla i podatak da je na Veb samitu više od 350 učesnika iz Srbije, što je činjenica koja govori ne samo o snazi start-ap zajednice u našoj zemlji, već i o njenoj sposobnosti da se poveže sa globalnom zajednicom. Zajedno sa predsednikom Privredne komore Srbije i ambasadorkom Anom Ilić, ministarka je posetila i nekoliko štandova srpskih predstavnika - Petsie, start-ap koji stoji iza "pametna četkica" za zube za kućne ljubimce, potpuno razvijena u Srbiji, u prodaji na američkom tržištu, Hipokratiju, start-ap koji je razvio platformu što omogućava pacijentima da ocenjuju medicinske usluge u privatnom sektoru, i Syncit Group, softversku kompaniju za razvoj veb i mobilnih aplikacija.