Printer Friendly Version Delegacija Srbije na prenosu nadležnosti u Multinacionalnom helikopterskom centru za obuku u Sintri @ 1 December 2023 02:32 PM

Sintra, 28. novembar: Prenosu nadležnosti sa Evropske odbrambene agencije na države članice Multinacionalnog helikopterskog centra za obuku, koja je održana u vazduhoplovnoj bazi u Sintri, na poziv portugalske ministarke odbrane Helene Kareiras, prisustvovali su vršilac dužnosti pomočnika ministra odbrane Predrag Bandić, delegacija Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane, na čelu sa brigadnim generalom Gordanom Pavlovićem, i ambasadorka Ana Ilić. 

Multinacionalni helikopterski centar za obuku rezultat je rada Projektnog tima pod okriljem Evropske odbrambene agencije, u čijem su radu predstavnici MO RS učestvovali od 2018. godine. Srbija je tako, uz zemlje Evropske unije (Austrija, Belgija, Češka, Kipar, Finska, Nemačka, Grčka, Mađarska, Italija, Holandija, Švedska, Slovenija i Portugalija), svrstana u osnivače ovog Multinacionalnog centra, što predstavlja najznačajniju konkretizaciju naše saradnje sa Evropskom odbrambenom agencijom.